huenderues

Bezár a fóti gyermekváros

Czibere Károly - Szociális ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkárság, Emberi Erőforrások Minisztériuma

2018 nyarára bezár a fóti gyermekváros, a szerepét más intézmények veszik át. A kastélyt és a hozzá tartozó parkot pedig régi fényébe kívánja visszaállítani a kormány – mondta az InfoRádiónak Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

„A kormány elkötelezett abban, hogy a gyermekvédelem rendszerét megújítsa. 2016-ra elértük azt, hogy 12 évnél fiatalabb kiskorú gyermeknek ne kelljen intézményben élnie. A másik fontos lépés pedig az, hogy aki még intézményben él, az sem nagy, korszerűtlen gyermekotthonban éljen, ezeket az intézményeket szeretnénk kiváltani” - közölte Czibere Károly.

Kijelentette:

2019 végére a gyermekvédelemben nem lesznek ilyen nagy, korszerűtlen gyermekotthonok.

„Ennek a kiváltási folyamatnak egy fontos lépése az a bejelentés, hogy a kormány úgy döntött, 2018 nyarán a fóti gyermekváros befejezi a gyermekvédelmi szolgáltatások nyújtását” - mondta az államtitkár.

Emlékeztetett: több szolgáltatás is folyik jelenleg Fóton a különleges, speciális szükségletű gyermekek és a migráns gyermekek ellátásában.


„Valamennyi ilyen funkciót megszüntetünk, de csak Fóton szűnnek meg ezek a szolgáltatások. Valamennyi szolgáltatást az itt biztosított férőhelyszámban teljes kapacitással tovább fog működni más telephelyeken” - hangsúlyozta Czibere Károly.

Közölte: a különleges gondozást igénylő gyermekek számára Hatvan, a speciális szükségletű gyermekek – akik súlyos pszichés zavarokkal küzdenek – számára két további telephely, Zalaegerszeg és Kalocsa nyitja meg a kapuját 16-16 gyermek számára.

Arról azonban még nem született döntés, hogy a migráns gyermekek tekintetében hol folytatódik a szolgáltatás.

Reméljük, hogy a közeli hónapokban döntés születik az új helyszínről – tette hozzá az államtitkár.
Ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány úgy döntött, hogy továbbra is a magyar gyermekvédelmi rendszernek kell a kísérő nélkül érkező migráns gyermekek számára biztosítani mindazon szolgáltatásokat, amelyet egyébként a magyar gyermekvédelmi rendszerben élő más gyermekek számára is biztosít a hálózat.


Fontosnak tartjuk azt, hogy családi környezetben nevelkedjenek a gyerekek, ezért szerveztük a nevelőszülői szolgálatot. Azok számára is, akik speciális vagy különleges szükségletűek – és ezért nem tudnak nevelőszülőkhöz kerülni – családias környezetet biztosítsunk – mondta Czibere Károly.


Közölte: a Fóton kialakított csoportok megmaradnak, így fognak átkötözni az új helyszínekre.


A fóti gyermekotthon helyszínével kapcsolatban Czibere Károly elmondta:
nagyon fontos felelősség, hogy a kastély és a hozzá tartozó park visszanyerje a régi fényét.

„Az, hogy ez a jövőben milyen feladatot lát el, a közeljövőben el fog indulni” - fogalmazott a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

(forrás: http://inforadio.hu/belfold/2017/01/19/bezar_a_foti_gyermekvaros/)