Ezt eszik nap mint nap a legszegényebb magyar családok

Még egy hónap van hátra a szünidőből, és ez a gyerekek egy részének egyben azt is jelenti, hogy hamarosan vége a nélkülözésnek. Annak jártunk utána, hogy mennyit esznek azok, akik a létminimum alatt élnek Magyarországon és pontosan hányan is tengődnek így. Sokkoló számok jönnek.

letminimum 20160802A lakosság 41,5 százaléka, tehát megközelítőleg 4 millió ember él Magyarországon a létminimum alatt. Ezt már csak a Policy Agenda kutatásából tudjuk meg, mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén már nem méri a létminimumot. Azt állítják, hogy ez nem mutatja jól a szegénységet. Mivel tavaly is megnéztük, hogy mi kerül az asztalra a létminimum környékén élő családoknál, most az idei kutatás alapján vizsgáltuk meg újra a témát.

Mit esznek a létminimumon?

A Policy Agenda megpróbált ragaszkodni a korábban a KSH által kidolgozott kritériumrendszerhez. Ez alapján a létminimum összege azt mutatja meg, hogy mekkora jövedelemre van szüksége egy háztartásnak ahhoz, hogy a társadalom által megfelelőnek minőstett életszínvonala biztosított legyen. Ezt az értéket egy háztartás élelmiszer-fogyasztásából számolták ki a kutatást végzők.

Ehhez a módszerhez elengedhetetlenül szükséges megállapítani, hogy mekkora táplálékmennyiséget kell bevinni ahhoz, hogy elfogadhatóan legyünk táplálva. Ezt a mennyiséget az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet iránymutatása alapján lehetett a legkönnyebben meghatározni.

Ez alapján, a létminimumon élők élelmiszer-fogyasztása a következőképpen alakul Magyarországon:

Létminimumhoz szükséges élelmiszer bevitel egy felnőttnek 2015-ben
Kávé, tea, üdítők - 766
Mindösszesen - 24 246
forrás: Policy Agenda, 2016

Ahogy a fenti táblázatból látszik,

az egy felnőttre jutó, létminimumhoz szükséges élelmiszerbevitel 22 245 forintból lehet megoldani Magyarországon

Mivel nem mindenki eszik ugyanannyit, ezért a felnőttek adagjához képest, a különböző korcsoportok létminimumhoz szükséges havi élelmiszeradagja a következőképpen alakul:

• a 60 évnél idősebbek esetén vették a felnőttek adagjának 88,2 százalékát,
  • a 14 évesnél fiatalabb gyermekek esetén pedig a 77,8 százalékát.

Ezen adatok alapján pedig azt vizsgálták a kutatók, hogy a fenti értékek segítségével meghatározott értékű élelmiszert elfogyasztó családoknak, milyen egyéb kiadásaik vannak. A mintába való bekerülésnek feltétele volt, hogy a jövedelem ne legyen irreálisan magas vagy alacsony.

Ennek megfelelően, a csoportból jövedelem alapján kizárták

• a legalacsonyabb 5 százalékhoz, valamint
  • a legmagasabb harmadhoz tartozókat is.

Nem számították továbbá azokat sem, akik 2015-ben lakást vagy gépkocsit vettek

Ezen szűrők alkalmazása után a KSH 2015-ös Háztartási Költségvetési és Életkörülmény Adatfelvétel állományában szereplő háztartások közül 1 719 maradt a mintában, melyek 1 431 000 főt reprezentáltak a teljes lakosságból. Ők élnek a létminimumon Magyarországon.

Mennyi az annyi?

A létminimumon élő háztartások költségeit megvizsgálva az derült ki, hogy ahhoz, hogy egy felnőtt a létminimumon éljen, 88 016 forintra van szüksége. Ezt az értéket azonban leginkább háztartásokra lehet értelmezni, és két felnőtt nem jelent kétszer akkora költséget, mint egy. Ez annak köszönhető, hogy sok olyan költségelem van, mely akkor is csak egyszer merül fel, ha ketten használják az adott szolgáltatást (internet), vagy például a hűtőszekrény energiafogyasztása sem duplázódik meg attól, hogy többen, többet nyitogatják.

A Policy Agenda megtartotta a KSH korábbi váltókulcsait, tehát a különböző családtagok költéseire, az egyedülálló felnőtt 88 016 forintos értékéhez képest a következő táblázatban található arányokat alkalmazta.

A háztartások tagjainak fogasztásiegység-arányai

Aktív korúak háztartásai esetében
Nyugdíjas korúak háztartásai esetében
Első felnőtt 1 Első felnőtt 0,9